12 Μύθοι για τους Ψυχολόγους

Βίκυ Μπαούρδα 29 Ιανουαρίου 2015

Το επάγγελμα του ψυχολόγου και γενικότερα των ειδικών στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα κουβαλάει το βάρος από πολλές προκαταλήψεις και μύθους που δημιουργούν μια συγκεχυμένη (και κάποιες φορές αρνητική) εικόνα για το τι κάνει ένας ψυχολόγος. Όλοι αυτοί οι μύθοι γύρω από το επάγγελμα του ψυχολόγου δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν πόσο πολύ θα επωφελούνταν μέσα από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία και να υπομένουν μόνοι τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, ακόμα και αν το βάρος αυτό τους είναι δυσβάστακτο και τους δημιουργεί σημαντική συναισθηματική και ψυχολογική ένταση.

read more

Τα οφέλη της ανάγνωσης για τα παιδιά

Βίκυ Μπαούρδα 25 Οκτωβρίου 2014

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξημένη τάση των ενηλίκων να προσπαθούν να αναπτύξουν την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία (φιλαναγνωσία). Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από το πλήθος και ποικιλία βιβλίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μερικά από τα οποία απευθύνονται σε παιδιά βρεφικής ηλικίας (όπως για παράδειγμα τα πάνινα βιβλία με ήχους).

read more

Εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου: Συνέπειες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Βίκυ Μπαούρδα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τους μαθητές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική δικτύωση και τα κινητά τηλέφωνα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας της τεχνολογίας επέτρεψε στα παιδιά και τους εφήβους να επεκτείνουν τον εκφοβισμό πέρα από τον χώρο του σχολείου στον κυβερνοχώρο, έναν εικονικό χώρο στον οποίο είναι δύσκολο οι ενήλικες να παρακολουθούν τις δράσεις των νέων. Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου, ή αλλιώς κυβερνοεκφοβισμός, αντιπροσωπεύει μια νέα μορφή θυματοποίησης που τα τελευταία χρόνια απασχολεί πολύ τους νέους, τους γονείς αλλά και όσους ασχολούνται με τα παιδιά. Ο κυβερνοεκφοβισμός είναι ουσιαστικά η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, όπως το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο, για την επανειλημμένη και εκ προθέσεως πρόκληση βλάβης ή ψυχικής αγωνίας σε ένα άτομο.

read more

Τα χαρακτηριστικά του παιδικού αυτισμού

Βίκυ Μπαούρδα 20 Σεπτεμβρίου 2014

Το 1943 ο Αμερικανός ψυχίατρος Κanner χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «αυτισμός» για να μιλήσει για μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που είχε παρατηρήσει σε παιδιά, τα οποία κόβουν κάθε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο. Ο Κanner εισήγαγε την κατηγορία «πρώιμος παιδικός αυτισμός» για να περιγράψει την κατάσταση των παιδιών αυτών.

read more

Διαταραχές της διάθεσης - Κατάθλιψη

Βίκυ Μπαούρδα 27 Ιουνίου 2014

Διάθεση ορίζεται ως ένας διάχυτος συγκινησιακός τόνος που επηρεάζει τις απόψεις και την αντίληψη του εαυτού, των άλλων και του περιβάλλοντος. Οι διαταραχές της διάθεσης αποτελούν μια ομάδα κλινικών συνδρόμων που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαταραχή του συναισθήματος, το οποίο παρεκκλίνει προς την κατάθλιψη, ή αντιθέτως τη μανία, ή περιλαμβάνει εναλλαγή κατάθλιψης και μανίας. Οι διαταραχές αυτές είναι συχνές και αρκετά σοβαρές, είναι όμως θεραπεύσιμες. Συνοδεύονται από αρκετά συμπτώματα και επηρεάζουν όλες τις περιοχές της λειτουργικότητας ενός ατόμου.

read more

Αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα συμπτώματα της δυσλεξίας

Βίκυ Μπαούρδα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η δυσλεξία αποτελεί την πιο συνηθισμένη μαθησιακή δυσκολία αφού, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά. Η δυσλεξία μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας σε κάθε παιδί, αλλά γενικά εκδηλώνεται με δυσκολία στην αντίληψη και την παραγωγή του γραπτού λόγου, δηλαδή στο διάβασμα, το γράψιμο, την ορθογραφία και ορισμένες φορές την αριθμητική.

read more

Ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στα παιδιά

Βίκυ Μπαούρδα 31 Ιουλίου 2013

Συχνά οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Κεφαλονιά. Πέρα από τις υλικές ζημιές και τους τραυματισμούς που προκαλούν, οι φυσικές καταστροφές ασκούν μεγάλη επιρροή στους επιζώντες. Πολύ συχνά χάος, αναταραχή και αισθήματα πανικού ακολουθούν την καταστροφή. Σταδιακά, οι επιζώντες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, να αντιμετωπίσουν τις υλικές συνέπειες της καταστροφής και να ξεπεράσουν τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της, όπως το άγχος, το αίσθημα κατάθλιψης και απελπισίας και η αγωνία για το μέλλον.

read more

© 2013 Vicky Baourda. All rights reserved.

Back to top